zoologie politica

Am tot evitat sa scriu despre politica pe aci pe blog. Am amintit ca nu sunt impartial (silly mi), am dat cateva trimiteri, dar cam atat. I had enough. Si nu pt ca toti isi dau cu parerea despre alegerile din zilele astea. Acest lucru nu e o noutate, s-a mai intamplat si are sa se mai intample. Nu mai rezist pt ca sunt primele alegeri pe care le-am urmarit si ce vad/citesc/ascult ma termina cu nervii. Sunt mai multe microgrupuri implicate in nebunia asta, o sa incerc sa le iau pe cat mai multe la puricat. Simt nevoia sa le dau peste bot putin tuturor, caci am impresia ca toata lumea e tampita. Dar nu cred ca e asa. De aceea…  un pic de privire de ansamblu. Pentru inceput. Zilele astea o sa bag mai mult pa subiect 😛

Omizile: votantii, masele. Sunt cei mai usor de manipulat, au cele mai mici costuri pentru a-si formula discurusul. Drept urmare, verbul este simplu, grobian, lipsit de argumente. Al nostru e bun pt ca e al nostru, al vostru e rau pentru ca e al vostru. Se urla si se imbranceste. O punga de alimente pt un vot. Sau vreun milion de lei. vechi. Cei mai amarati. Si cei mai… naivi 🙂

Albinutele: membrii de jos ai partidelor, talpa. Sefii si sefuletii, oamenii din structuri locale care make shit happens. Trag tare pentru a avansa, a primi ceva beneficii. Nu isi doresc putere, nu au habar de concept. Dar sa le iasa si lor ceva. Discursul le este profund plat. Scos din biblia cuvantarilor de partid. Vocea sefului cel mare, filtratata sau adaptata de catre sefii mijlocii, explicata de sefii cei mici.

Hienele: smecherii care apar la teveu. Portavocile mesajului politic. Se hranesc cu fraze-hoit (care miros prin parfumul usor de sesizat). Rotite centrale in mecanismul electoral. Vici (pl de la vice:P), formatori/desfacatori de opinii profund partizani. Bizinismani. De cele mai multe ori, hienele fac parte direct sau indirect din Partid. Prin afaceri, interese, cumetrii etc. Daca nu sunt la varf, au cu siguranta interese in zone ametitor de inalte. Bastanii au un discurs profund cvasielevat, dar si costuri direct proportionale cu seriozitatea afisata. Cu cat mai afectati si mai cunoscatori, cu atat mai scumpi. Nu la vorba. Sunt bratul forte in orice campanie. Asigura cashu. Problema lor nu este Partidul, il pot schimba usor. Ci celelalte hiene. Prea multe la un cadavru, prea putin de devorat.

Paunii: cred ca cea mai controversata categoria. Ati ghicit, din ea fac parte… „ziaristii”. De televiziuni, print, online, central, local, generalist sau nisat. Platiti din media sau doar parazitari ai acesteia. Au cel mai apasat discurs. Fie ca se revendica partizani sau impartiali, paunii au o trasatura ce ii diferentiaza ce celelalte categorii. Se iubesc pe sine mai mult decat iubesc mesajul transmis. Nu se considera simplii turnatori de vorbe sau de teoreme. Ei sunt zeii noului mileniu, apostoli ai panseurilor cotidiene. Probabil cei mai capabili a fi ridicati la rangul de indivizi-masa. Nu am un simt al ridicolului sau al unei instantei superioare lor. Nu au gri. In schimb, au costuri variabile. De la mici atentii, la mari demnitati. Isi doresc politicul pentru ca au impresia ca le asigura mijloacele unei posteritati. Sunt ceea ce, din pacate, se cheama elita.

0 Responses to “zoologie politica”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: