Experienta inchisorilor comuniste

Eliberarea

Când eram la Grădina s-au împlinit cei 5 ani prevăzuţi în visul meu. M-au dus la Piatra, unde era comandamentul Bălţii Brăilei, şi m-au ţinut o noapte. După aceea m-au îmbarcat pe un vaporaş şi m-au dus la Măcin şi m-au predat Securităţii.Asta a fost la începutul lui noiembrie 1961. Şi la Măcin, după 2 zile, am refuzat să primesc mâncarea. Vreau să-mi spuneţi ce-i cu mine. Expirase termenul de detenţie. Domnule, nu primesc mâncarea, spuneţi-mi… Şi-am fost scos la un maior, se spunea că e comandantul Securităţii de acolo, care după câteva vorbe mi-a propus să dau o declaraţie, să fac un aranjament scris cu ei… am ajuns la Rubla, în Bărăgan. Şi după doi ani, iarăşi nu mi-au dat drumul. Deşi am aflat pe urmă, după 1990, că la două săptămâni după expirarea celor doi ani, se emisese ordinul prin care se ridicau restricţiile, dar securistul de acolo, locotenentul ăla nenorocit, pentru că mereu aveam discuţii cu el, m-a ţinut cu de la sine putere, că altă explicaţie n-am avut.

Părinţii mei fuseseră mutaţi, iar după revenirea în oraş au urmat şicanele de rigoare care se făceau oricărui fost deţinut politic, adică refuzau să îmi facă mutaţia. Şi nu puteai să ocupi servici pentru că astea erau legate: dacă îţi căutai un servici îţi cereau mutaţie, dacă te duceai la mutaţie îţi cereau adeverinţă din câmpul muncii… După insistenţe, după ameninţări chiar, am reuşit să obţin şi mutaţia, şi m-am angajat. Am fost dat afară la intervenţia Securităţii, m-am reanagajat… în final Partidul, atunci când au simţit că este pericolul să mă revolt mai mult decât eram, mi-a aranjat un loc de muncă pe un post de contabil la Abatorul din Constanţa. Acolo am lucrat aproape 9 ani.

Între timp, erau primele începuturi de informatizare, nici nu se numea de fapt informatizare, că se numea mecanizarea evidenţei, şi am intrat pe făgaşul ăsta, am făcut câteva cursuri şi în 1973 am plecat la Centrul Teritorial de Calcul Constanţa, că în fiecare judeţ era câte unul, şi toată activitatea de prelucrare autoamată era concentrată la aceste centre. Şi de acolo m-am pensionat în 1999.

Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

0 Responses to “Experienta inchisorilor comuniste”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: