Experienta inchisorilor comuniste

Securitatea din Constanţa

Am stat mai întâi în groaznica Securitate de aici, aşa zisa Securitate Veche, după care, către sfârşitului lui noiembrie cred, am inaugurat Securitatea nouă, care este şi acum, pe bulevardul Mamaia. Şi acolo a fost un moment de cumpănă pentru mine.

Erau două metode absolut diferite de interogatoriu . Ancheta de zi şi cea de noapte… Dar foarte repede au trecut la metodele clasice de bătaie… brutală. Prima bătaie, şi multe altele dup-aia, le-am luat de la maior. De fapt aşteptam să se întâmple asta… Era o încordare… ca statul în tranşee. Din ceea ce ştiam eu dinainte de arestare că e în stare Securitatea… acum stăteam în aşteptare ca un soldat care aşteptam inamicul… să văd cum o să reacţionez când vine inamicul peste mine. N-a trecut mult, au trecut vreo două zile cred, şi am luat prima bătaie, cruntă, e adevărat. Am fost lovit, trântit pe jos, pe urmă lovit cu cizmele… Toţi făceam acelaşi lucru… instinctul de apărare ne spunea să ne punem mâinile la cap, să ne apăram capul şi faţa. Au venit doi găligani m-au ridicat, da’ degeaba, că nu mai puteam să mai stau pe picioare… M-au luat şi m-au dus la celulă… Dar ăla a fost momentul când m-am descătuşat… nu mai eram încordat. Asta era Securitatea! Deci începusem să fac parte din sistem, fără nici un fel de rezervă. La a două bătaie i-am spus maiorului că n-a învins el, am învins eu. A reacţionat cu înjurături. Nu m-a lovit… dar cu înjurături. Am spus asta pentru că eu eram descătuşat, nu mai aveau ce să-mi facă, decât să mă omoare, mai mult n-aveau ce să-mi facă… Dar l-am întrebat, dacă are copii şi soţie, ce le spune când ajunge acasă: că a omorât un duşman de 17 ani? Un duşman al poporului?

Ce cred că e interesant este că torturile din Securitate erau de două feluri… cel puţin aşa le-am clasificat eu. Erau bătăile neprofesionale ale anchetatorului, care lovea unde putea, şi bătăile meseriaşilor. Atunci când chema meseriaşii, tortura decurgea altfel… Şi metodele erau diferite: legatul de scaun şi bătutul la tălpi, bătutul la stomac, sugrumatul, lovitul testiculelor. Înţepatul sub unghie cu ace… Le-am trăit pe toate.

Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

0 Responses to “Experienta inchisorilor comuniste”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: