Experienta inchisorilor comuniste

Atunci mi se păreau anormale, dar acum nu mi se mai par aşa; oamenii aveau frica în ei, şi instinctul de conservare era altul la un om de 60-70 de ani, şi altul la unul ca mine, de 19 ani, sau la alţii tot tineri. Deci nu eram toţi de acord, şi de aceea şi dura atât. De aceea au şi aflat, şi eu sunt sigur că revolta în camera frontieriştilor a fost provocată, ca să o controleze. Şi cei de acolo, într-adevăr, s-au baricadat cu paturi, au strigat la ferestre, au dat obloanele jos. Când au venit le-au cerut să desfacă paturile, să le dea la o parte, şi, bineînţeles, s-a dat alarma. În scurt timp închisoarea a fost înconjurată cu tancuri, pe zidurile închisorii, unde erau gheretele de pază au apărut mitraliere îndreptate spre ferestre… deci începea să se adeverească ceea ce spusesem cu puţin timp înainte, că vor trage în noi. N-au reuşit să intre în cameră la frontierişti, dau au adus tunuri cu apă şi cum n-au reuşit să-i scoată nici aşa le-au aruncat gaze lacrimogene. Au tras şi pe vizetă, au rănit, au împuşcat, deci s-a adeverit întocmai ce am spus eu.

Şi Securitatea de la Cluj a venit. Eu ştiam că venise la Gherla chiar şi Drăghici, să asiste la măcel, dar nu ştiu în ce măsură este adevărat. Eram închis, dar aşa aflasem, că venise şi Drăghici. Şi după aceea au tras, au fost răniţi, şi după aceea a urmat măcelul. Au fost scoşi din celule, trecuţi prin cordon de ciomăgari… Şi acum îi văd, în maiou şi cu ciomagul în mână… Şi se trecea prin cordon şi fiecare lovea unde nimerea… Şi n-au făcut asta numai cu camera frontieriştilor ci au început să ia pe rând şi alte camere unde ştiau că au nesupuşi, unde ştiau că se organiza câte ceva. Şi a venit şi rândul camerei noastre. Şi de la etajul 3 trebuia să coborâm scările printre ciomăgari… Este imaginea pe care n-o uit niciodată: sânge pe jos, închegat şi proaspăt, sânge pe pereţi, sânge care încă se mai prelingea sau sânge care se fixase, care se închegase. Era ca într-un abator în care sacrificau animalele, şi atunci când le tăiai se împrăştia sângele peste tot. Şi după aia, o parte au fost puşi în lanţuri…

Eu am ajuns în baie. Aia era direcţia. Ajungeai până la parter… prin cordonul de ciomăgari. Ş-am ajuns, dar nu ştiu cum am ajuns nevătămat… Am primit un băţ sau două, dar am ajuns în baie şi de acolo mi s-a rupt filmul, n-am mai ştiut. Şi când m-am trezit eram în celula mea cu lanţuri la picioare… M-au băgat în celulă că n-aveau loc pentru izolări, că eram prea mulţi. Ş-am stat 30 de zile cu lanţurile la picioare.

Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

0 Responses to “Experienta inchisorilor comuniste”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: